Türkiye Gezilecek Yerler
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle, Türkiye gezilecek yerler arasında tarihi yapılar çok daha büyük değer taşır. Tarihi ve kültürel hazine niteliğinde olan Türkiye, aynı zamanda dünyada eşine az rastlanır doğal güzelliklere sahiptir.
Deniz, inanç ve tarih turizmi başta olmak üzere, Türkiye adeta bir turizm Cenneti niteliğindedir. Türkiye gezi rehberi listenizde yer verebileceğiniz binlerce keşif noktası olsa da biz bunlardan sadece bazılarına yer verdik.
Türkiye Gezilecek Yerler
Sümela Manastırı – Trabzon
Sümela Manastırı Türkiye’de gezilip görülebilecek yerler arasında en fazla öne çıkan yapılardan biridir. Manastır inanç turizmi için ayrı bir değer taşırken, yüksek bir yamaçta uçurumun kenarına inşa edilmiş olması da turizm açısından ayrı bir değer taşımaktadır.
Trabzon’un Maçka ilçesinde yer alan ve Meryem Ana Manastırı olarak da bilinen Sümela Manastırı, Bizans imparatorluğu döneminde yaptırılmıştır. Oldukça sıra dışı bir yapım hikâyesine sahip olan manastırın, Rahip Barnabas ve beraberindeki arkadaşları tarafından yapıldığına dair bilgiler bulunmaktadır.
Yapılan restorasyon çalışmaları ile orijinal dokusunu koruyarak sağlam bir yapıya kavuşturulan Sümela Manastırı, sadece Trabzon’un değil aynı zamanda Türkiye’nin de en fazla ziyaret edilen turistik noktaları arasında yer alır.
Kız Kalesi – Mersin
Kral Leon tarafından 1199 yılında yaptırılan Mersin Kız Kalesi, kıyıya 600 metre uzaklıkta deniz içerisinde inşa edilmiş küçük bir kaledir.
Kral Leon bir falcının uyarısı üzerine kızının yılanlar tarafından öldürüleceğini öğrenerek, bu kaleyi kızını korumak için yaptırmıştır. Ancak kral hikâyeye göre kızına bir sepet üzüm gönderir ve sepetin içerisinden çıkan yılan kızını sokarak öldürür.
Türkiye’nin önemli liman kentlerinden biri olan Mersin’in simge yapısı haline gelen Kız Kalesi, dünya’nın farklı bölgelerinden gelen turistlerin sık ziyaret ettiği yapılardan biridir.
Çifte Minareli Medrese – Erzurum
13. Yüzyılın sonlarına doğru yapıldığı bilinen Çifte Minareli Medrese, Erzurum’da bulunmaktadır. Muhteşem Osmanlı mimarisinin tüm detaylarına yansıtan medrese iç süslemeleri ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır.
İshak Paşa Sarayı – Ağrı
Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Ağrı şehrindeki ishak paşa sarayı, Türkiye’nin önemli tarihi yapıları arasında yer alır. Şehrin Doğubayazıt ilçesinde ilçe merkezinden 7 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi saray, 1685 yılında inşa edilmeye başlanmış ve yapımı 99 yıl sürerek 1784 yılında tamamlanmıştır.
11 x 50 metre ölçülerinde olan sarayın iç ve dış mimarisi hayranlık bıraktıracak düzeyde olup, fazlasıyla görülmeye değerdir. Saray içerisinde mahkeme salonu, harem odaları, hamam, muhafız koğuşları, cephanelik, erzak depoları ve cezaevi gibi birçok bölüm bulunmaktadır.
Zeugma Antik Kenti – Gaziantep
Milattan önce 300 yılında Büyük İskender tarafından yapılan antik kent, Gaziantep’in Nizip ilçesinde bulunmaktadır. Antik kent içerisinde tarihi birçok yapı bulunurken burada yapılan kazı çalışmaları sonrasında, birçok arkeolojik eser gün yüzüne çıkarılmıştır.
Side Antik Kenti -Antalya
Deniz turizmi bakımından Türkiye’nin dünyaca ünlü şehri Antalya, yine dünyanın en önemli antik kentlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan biri olan Side Antik Kenti şehir merkezine 80 kilometre uzağında Manavgat ilçesinde yer almakta olup, bir yarımada üzerinde bulunmaktadır. Milattan önceki tarihlerde yapılan antik kent, birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır.
Divriği Ulu Camii – Sivas
Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’ndeki şehirlerinden biri olan Sivas’ta bulunan Divriği Ulu Camii, Selçuklunun en önemli eserleri arasında yer alır. Muhteşem taç mahal süslemeleri ile dikkat çeken Divriği Ulu Camii, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.
Caminin dışında ve içinde asimetrik ve 3 boyutlu geometrik şekiller Selçuklunun özgün betimleme anlayışı ile yapılmış olup, dünyada eşine az rastlanır özelliklere sahiptir.
Topkapı Sarayı – İstanbul
Osmanlı Sultanları’nın Osmanlı’nın başkenti İstanbul’da ikamet ettikleri saraydır. Yapımına 1460 yılında başlanmış olanını Topkapı Sarayı, 1478 yılında tamamlanmıştır.
Osmanlı Devleti yıkılıp cumhuriyet ilan edildikten sonra 1924 yılında müzeye çevrilen Topkapı Sarayı, dünyada eşine az rastlanır süslemeleri ile dikkat çeker. Topkapı Sarayı’nın her detayında Osmanlı mimarisinin eşsiz inceliklerini rahatlıkla görmek mümkündür.
Sarayı içerisinde padişahların ve sanayi ahalisinin kullanımında olan birçok alanı mevcuttur. Alay meydanı, hazine koğuşu, harem odaları, has oda ve kutsal emanetler dairesi, camiler, adalet kasrı, hamamlar, köşkler, cariyeler koridoru ve birçok farklı bölme Topkapı Sarayı içerisinde yer alır.
Mor Gabriel Manastırı – Mardin
Mardin’in Midyat ilçesinde ilçe merkezine 23 kilometre uzaklıkta bulunan Mor Gabriel Manastırı, 397 yılında inşa edilmiştir. Barınma ve dua yerleri gibi farklı alanlara sahip olan manastır, Hıristiyan dünyasının en eski tarihi yapıları arasında yer almakta olup, günümüzde de halen aktif bir şekilde kullanılmaktadır.
Selçuk Efes Müzesi – İzmir
Helenistik, Roma ve Bizans döneminin izlerini fazlasıyla taşıyan Selçuk Efes Müzesi, Türkiye’nin en önemli müzeleri arasında yer almaktadır. Müze içerisinde Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserler de sergilenmekte olup, tarihi yapıların yanı sıra arkeolojik eserleri de sergi salonlarında görmek mümkündür.
Sokrates Başı, Yunuslu Eros Heykelciği, Eros Başı ve iki büyük Artemis heykeli gibi dünyaca ünlü tanınmış birçok eser bu müze içerisinde sergilenmektedir. Selçuk Efes Müzesi içerisinde 64 binden fazla arkeolojik tarihi eserin olduğu bilinmektedir.
Ulu Camii – Bursa
Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt döneminde 1396 yılında yaptırılan bursa ulu camii, anıtsal nitelikte yapılardan biridir. Toplam 20 kubbesi ile muhteşem bir görüntü sergileyen Bursa Ulu Camii, Gelibolu Zaferi’nin ardından yaptırılmıştır.
Cami ibadete açıldıktan sonra saray ahalisi ilk namazı kılmış ve burada dualar yapmıştır. İç ve dış yapısı ile Osmanlı mimarisini detaylı bir şekilde yansıtan bursa ulu camii, şehir merkezindeki Orhangazi parkında bulunmaktadır. 3165 metrekare iç alana sahip olan tarihi Bursa Ulu Camii, dikdörtgen plan üzerine inşa edilmiş olup 1855 yılında geniş çaplı tadilat görmüştür.
Selimiye Camii – Edirne
İstanbul’dan önce Osmanlı’nın başkenti olan Edirne’de Mimar Sinan tarafından yapılan Selimiye Camii, Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak bilinmektedir. Güçlü doğal ses yapısıyla muhteşem bir gizemi özellikleri arasında barındıran Selimiye Camii, 1568 yılında yapılmaya başlanmış ve yapımında 15000 kişi çalışarak 1575 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır.
Hayranlık uyandıran devasa görüntüsü ve mimarisi ile Edirne’ye gelen turistlerin ilgisini çeken Selimiye Camii, Türkiye inanç turizmi açısından oldukça önemli bir konuma sahiptir. Aynı anda 6000 kişinin ibadet edebileceği büyüklükte olan cami, özel motifli işlemeleri ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır.
Anıtkabir – Ankara
Atatürk’ün kabrinin bulunduğu Anıtkabir Atatürk ve kurtuluş savaşı müzesi, 21 Haziran 1960 tarihinde açılmıştır. Müze içerisinde cumhuriyet dönemine ait birçok eser bulunmakta olup, özellikle Atatürk’e ait özel eşyalar müzede fazlasıyla ilgi görmektedir.
Ayasofya Kebir Camii – İstanbul
İstanbul’un fethinden önce kilise olan Ayasofya Kebir Camii, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinin ardından camiye çevrilmiştir. Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’daki eşsiz eserlerinden biri olan Ayasofya, cumhuriyet döneminde müzeye çevrilmiş olsa da 2020 yılı içerisinde mahkeme kararıyla tekrardan cami olarak hizmet vermeye başlamıştır.
360 yılında doğu Roma imparatoru Konstantinos tarafından yaptırılan tarihi yapı, yapıldığı tarihten günümüze kadar İstanbul’un en simge yapılarından biri olmuştur. Cami içerisinde Hz. İsa ve melek gibi birçok tasvir bulunmakta olup, bu tasvirler önemli ölçüde orijinal yapısını koruyarak günümüze kadar gelmiştir. Türklerin eline geçtikten sonra Hıristiyanlar için önemli kabul edilebilecek hiçbir özelliğine zarar verilmeyen Ayasofya Camii, devlet bütçesinden karşılanmak suretiyle birçok tadilat geçirmiştir.
Süleymaniye Camisi – İstanbul
1558 yılında Mimar Sinan tarafından yapılan ve kalfalık eseri olarak nitelendirilen Süleymaniye Camii, iki şerefeli dört minaresi ile İstanbul’un görkemli ve simge yapılarından biridir.
53 metre kubbe yüksekliğine sahip olan Süleymaniye Camii, 3500 metrekarelik iç alanıyla dikkat çekmekte olup, toplamda 238 penceresi bulunmaktadır. Mihrap ve minber kısımlarındaki muhteşem işçilik, dünyada eşine az rastlanır türdendir.
Toplam 5 kapısı bulunan tarihi Süleymaniye Camii’nin pencerelerinden giren güneş ışıklarının yansıması, 4 büyük melekten biri olan Cebrail’in kanatlarına benzetilmektedir. Granit ve mermer sütunlarla süslü caminin içerisinde toplam 24 sütun yer alır.
Kayseri Kalesi – Kayseri
Kayseri şehir merkezinde bulunan Roma dönemine ait Kayseri Kalesi, 300 yılda inşa edilmiştir. Bizans döneminde 6. Yüzyılda ise biraz daha daraltılan Kayseri Kalesi, Büyük Selçuklu İmparatorluğu döneminde ise günümüzdeki halini almıştır.
İç ve dış kale olmak üzere iki farklı bölümden oluşan kalenin dış surları, kısmen yıkılmış olsa da şehir merkezine yayılmış durumdadır. İç kale kısmı ise önemli ölçüde orijinal dokusunu koruyarak yapılan tadilatlar ile birlikte günümüze kadar gelmiştir. Günümüzde içerisine müze ve sosyal adamlar yaptırılan kale, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyarete açıktır.
Nemrut Dağı – Adıyaman
Türkiye gezilecek yerler listelerinde dünyanın farklı bölgelerinden gelen turistlerin yer verdiği Nemrut Dağı, açık hava müzesi niteliğindedir. Devasa anıtsal heykellerinin bulunduğu Nemrut Dağı’nda bulunan insan başı ve hayvan heykellerinin boyları 10 metreye kadar çıkmaktadır.
Milattan önce Komagene Krallığı tarafından yaptırılan dev heykeller günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmiştir. Nemrut dağı açık hava müzesi, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 1987 yılında girmiştir.
Dolmabahçe Sarayı – İstanbul
Osmanlı döneminde farklı tarihlerde yapılan eklemeler ile günümüzdeki halini alan Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’un Osmanlı’nın başkenti ilan edilmesinden sonra padişahların ikamet ettikleri önemli merkezlerden biridir.
Türkiye gezi rehberi listelerinde yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla yer verdikleri saray, cumhuriyet ilan edildikten sonra cumhurbaşkanlığı konutu olarak kullanılmaya başlanmıştır. Sarayın en önemli özelliklerinden biri de, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün burada hayata gözlerini yummuş olmasıdır.
Saray içerisinde cami, saat kulesi ve harem gibi farklı yapılar bulunmaktadır. İçerisinde 6 hamam, 46 salon ve 285 saray odası bulunmaktadır. 110000 metrekarelik alanı kapsayan Dolmabahçe Sarayı içerisinde 68 tuvaletin bulunması da dikkat çekmektedir.
Sarayın taht salonunda Kraliçe Victoria tarafından hediye edilmiş 4 tonluk bir avize bulunmakta olup, avize üzerinde toplam 750 ampul yer alır.
Kırklar Kilisesi – Mardin
Kilise Mor Behnam ve kız kardeşi olan Saro adına inşa edilmiştir. Erken dönem Hıristiyanlık zamanında 6. yüzyılda yaptırılan Kırklar Kilisesi, bölgedeki kesme taş işçiliğinin önemli örneklerinden birini taşımaktadır. Günümüzde halen ibadete açık olan kiliseler, Mardin’de bulunan vatandaşların hizmetinde kullanılmaktadır.
Aspendos Antik Tiyatrosu – Antalya
Milattan sonra II. yüzyılda Romalılar tarafından yaptırılan yerleşim merkezi, Serik ilçesinde bulunmaktadır. Antik tiyatronun Romalılar tarafından yaptırılan en eski tiyatro olduğu bilinmektedir. Birçok festivale ev sahipliği yapan Aspendos Antik Tiyatrosu, aynı anda 12000 kişiyi ağırlama kapasitesine sahiptir.
Efes Antik Kenti – İzmir
Dünyanın yedi harikası arasında bulunan Artemis tapınağının bulunduğu antik kent, İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunur. Yerli ve yabancı turistler tarafından Türkiye gezilecek yerler arasında vazgeçilmez konumda olan antik kent içerisinde, birçok tarihi yapı bulunmaktadır.
Pamukkale Travertenleri – Denizli
Unesco Dünya Mirası listesinde bulunan Pamukkale Travertenleri, termal sularla oluşmuş dünyanın en zengin doğal güzelliklerinden biridir. Sağlık açısından faydaları olduğu bilinen termal suyu ile dünyanın birçok yerinden ziyaretçi alan Pamukkale Travertenleri, Denizli’nin Pamukkale ilçesinde bulunmaktadır.
Ölüdeniz – Muğla
Dünyada gezip görülmesi gereken yerler arasında sıklıkla adı geçen Ölüdeniz, Muğla’nın Fethiye ilçesinde eşsiz güzelliği ile ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmaktadır. Dalış sporları için oldukça elverişli noktalara sahip olan Fethiye Ölüdeniz, Türkiye gezilecek yerler listenizde yer alması gereken önemli noktalardan biridir.