Enter your keyword

post

KANADA’YA YERLEŞMEK

KANADA’YA YERLEŞMEK

Herhangi bir ülkede yaşamaya karar vermek ve bunun için uygun koşulları sağlamak son yıllarda pek çok insanın araştırdığı bir konudur. Eğer yaşamak istediğiniz ülkeye karar verebildiyseniz ve bu ülkenin de sizden istediği bazı şartlara uyuyorsanız artık yaşamak istediğiniz ülkeye yerleşmek imkânsız değil. Peki, hangi ülkede yaşamak istiyorsunuz?

Son zamanlarda Kanada’da yaşamak, Kanada’ya yerleşmek fikri birçok insanın aklından geçmiştir. Çünkü Kanada hem yaşam koşulları hem de iş imkanları bakımından yaşamaya oldukça müsait bir ülkedir. Kanada’da yaşamaya karar verseniz de Kanada’ya yerleşmek için yerine getirmeniz gereken bazı şartlar vardır.

Kanada’ya Yerleşme Şartları

Öncelikle size bir eşiniz olup olmadığını sorulur ve aslında evli olmanızdan çok ciddi bir ilişkiniz olup olmadığını öğrenmek isterler. Sözlü ve ya nişanlıysanız Kanada sizi çift olarak kabul eder. Tabi bunun için de sizden bazı belgeler, ortak banka hesabı veya birlikte ödediğiniz bir fatura örneğini görmek isterler. Çift olduğunuzda ikinizin de eşit niteliklerde olması yani puanlarınızın aşağı yukarı eşit olması gerekir ki eşit şartlarda yaşayın birbirinize muhtaç kalmayın isterler. Size yetenekleriniz veya iş eğitim geçmişiniz gibi nitelikleriniz öngörülerek puan verilir. Diğer başvuru yapan kişilerin bulunduğu havuzdan ilk 2-3 bin kişiye girdiğinizde de diğer gerekli adımlara başvurma şansınız olur. Daha sonra sizden istedikleri belgeler ve yapmanız gereken işlemler oldukça önemlidir.

Kanada’ya Yerleşmek İçin İstenilen Belgeler

Kanada’ya yerleşmek için öncelikle devletin sizden istediği evrakları eksiksiz tamamlamanız gerekmektedir. Adli sicil kaydınız, sağlık raporunuz, seyahat dökümünüz, son 5 yılda çalıştığınız şirketlerin bilgisi ve son 10 yılda ikamet ettiğiniz yerlerin adreslerini belgelemeniz gerekir. En önemlisi de bankada belli miktarda bir varlığınız ve bunu nasıl elde ettiğinize dair bir açıklama yapmanız gerekiyor. Bu miktar yaklaşık 12.455$ (Kanada Doları). Bütün bu işlemlerin yapılması da yaklaşık 1.5-2 ay sürer.

Kanada özellikle genç kesime ihtiyaç duyuyor ve onları ön sıraya alıyor. Yani 30-35 yaş aralığı Kanada‘ya yerleşmek için son şansınız olabiliyor. Eğitim seviyenizin ne kadar yüksek olduğu da kabul edilmeniz için önemli bir niteliktir. Ayrıca 3 yıl üzerinde olan iş tecrübeleri daha yüksek puan almanızı sağlar.

Kanada’nın resmi dilleri Fransızca ve İngilizcedir. Dil konusunda da sınavlara girip gereken puanı almalısınız. Meslek sınıfı olarak Kanada’nın aradığı meslek gruplarına uygunluk göstermeniz de işinizi oldukça kolaylaştırır.

 

Kanadaya yerleşmek

 

Kanada’da Çalışma İzni Almak

1-) Şirket Sponsorluğu ile Kanada’da Çalışma İzni Almak ; Bunun için Kanada’ya yerleşme işlemlerine başlamadan Kanada’da ki iş ilanlarına bakmanız çok yardımcı olacaktır. Kanada’da bir şirketten iş teklifi alırsanız Kanada devleti size çalışma izni veriyor. Fakat kaç yıl çalışma izni alabilseydiniz o süre boyunca iş teklifi aldığınız şirketle birlikte çalışmanız gerekiyor. Şirketin isteği ile de bu süreyi uzatabilirsiniz ama bunun için şirketin Kanada devletine sizi isteme sebebini ve niteliklerini kanıtlaması, gerçekten size ihtiyacı olduğuna ikna etmesi gerekiyor.

2-) Sığınmacı Olarak Kanada’da Çalışma İzni Almak ; Bulunduğunuz ülkede ciddi sorunlar yaşıyor ve kendinizi güvende hissetmiyorsanız Kanada devleti sizi kabul ediyor ve tabi ki yine bunun kanıtlanması için bir dava süreci olması gerekiyor. Dava sonuçlanana kadar geçen sürede de çalışma izni alabiliyorsunuz.

3-) Evlilik Yolu ile Kanada’da Çalışma İzni Almak ; Kanada’da yaşayan ya da Kanadalı biri ile evlenirseniz direkt olarak Kanada’da çalışma izni alabiliyorsunuz. Eşiniz Kanada’da sadece okuyorsa da çalışma izini hakkınız oluyor.

Öğrenci Olarak Kanada’ya Yerleşmek

Öğrenci olarak Kanada’ya gelmeniz mümkün. Fakat bunun için belirli sınavlara girmeniz ve belli notlar almanız gerekiyor. Öğrenci olarak geldiğinizde Kanada’ya göçmek yolunda önemli bir adım atmış oluyorsunuz. Kanada’da toplam üniversite sayısı 100’den az olduğu için rekabet oldukça yüksek oluyor ve ayrıca bu üniversitelerin eğitim düzeyleri de oldukça yüksek düzeyde. Kanada’da üniversite haricinde kolejlere gitme hakkınız da mevcut. Bu kolejler üniversitelere göre daha pratik üzerinde eğitim vermeyi tercih ediyor ve fiyat açısından da üniversitelerden daha uygun fiyatlı oluyorlar.

Kanada’da Kolej ve Üniversitelerin Farkı

Bir koleje gittiğinizde daha kısa sürede ve kariyer odaklı bir eğitim görüyor aynı zamanda staj görme hakkına sahip oluyorsunuz. Üniversiteler ise genellikle araştırma ve teori odaklı oluyor. Okullara kabul edilebilme aşamasında ise kolejler de ortalama C not ortalaması almanız yetiyorken üniversite girişlerinde sizden B not ortalaması almış olmanız istenmektedir. Yani lisede 70-80 not ortalaması ile, çok iyi üniversiteler için ise 85-90 ortalama ile mezun olmuş olmalısınız. Evet, üniversiteye girerken herhangi bir sınava tabi tutulmuyorsunuz fakat lise ortalamanızın iyi olması çok önemli.

Kolejlerin daha kariyer odaklı eğitimler vermesinin yanı sıra bulunduğunuz bölgede ihtiyaç olan iş olanaklarını değerlendirmeniz de sağlanır. Örneğin Kanada’da turistik önemli bir alan olan Niagara Bölgesinde ki şarapların ünü sebebiyle şarap teknisyenliği programına girebilir ve 2 yıl sonrasında üzüm yetiştirip şarap yapmak konusunda eğitimli olup kendi işinizi yapabilirsiniz.

Bir diğer konuda kolejlerde staj gördüğünüz bir programdan mezun olduğunuz da stajı 1 yıllık iş deneyimi olarak özgeçmişinize ekleme imkânınız bulunuyor. Kolejde İngilizce seviyesi eğer yeterli değilse sizi hazırlayan programlar da vardır. Bu programlara Pathway (geçiş programı) denir. Bu programların sonunda sizi yine sınava girmeden bir okula yerleştirirler.

Kanadaya yerleşmek

Üniversite Başvuruları ve Fiyatları

Üniversite başvurularının kesinlikle çok erken yapılması önerilir çünkü üniversite sayısı azdır. Kolej sayısı da 200’den fazla değildir. Neredeyse 6 ay öncesinden başvuru yapılması gerekir.

Kolej ücretleri 15.000-17.000$ arasında değişebilir. Uygun bir okul ararsanız bilinen şehirlerin dışına çıkabilirsiniz o zaman da ortalama 9000$’a kadar fiyatlar düşebilir.

Üniversiteler ise çok daha pahalıdır, 22.000-26.000$ arasındadır. Daha büyük üniversiteler de 50.000$’a kadar yükselebilir. Sağlık sigortalarınız da bu fiyatlara dahildir.

Okul fiyatlarında taksitlendirme olmaz ve okul başlamadan aylar öncesinde ücreti ödenir. Bu yüzden belli miktarda paranız olmadan okul ücretini çalışarak kazanırım düşüncesi ile Kanada’ya gelmeniz pek mantıklı olmaz.

Kanada’da Öğrenci Olarak Çalışma İzni Almak

Kanada dil programları ve hazırlık programlarında çalışma iznini kesinlikle vermemekte. Okurken yarı zamanlı/part-time şekilde haftada 20 saat çalışma imkânınız oluyor. Saatlik minimum ücret 14$ oluyor.Okul bitince full-time çalışma izini alınabilir. 2 yıl program sonrası da 3 yıl çalışma izini alabilirsiniz. Öğrenci olmanız mutlaka göçmenlik için kabul edilmiş olduğunuz anlamına gelmez aynı zamanda hayatınızı da incelerler bunun için göçmenlik danışmanı da atanır. Göçmenlik de belirli bir puan gerektirdiği için gerekli incelemeler yapılır. Tabi ki iş ve okul geçmişiniz size ekstra puan getirir ve işiniz kolaylaşır. Öğrenci olarak çalışma izini almanın bir avantajı daha vardır. Evlisiniz ve eşiniz Kanada’da üniversite okuyor. Sizde eşinizin öğrenim gördüğü süre boyunca haftalık 20 saat çalışma izni alabiliyorsunuz ve yine eşiniz okulu bitirip çalışma izni alırsa sizde aynı şekilde çalışma izninizi sürdürebiliyorsunuz.

Kanada’da Ev Modelleri

Kanada’da çeşitli ev tipleri vardır ve tabi ki kiralar da buna göre değişmektedir. ‘House’ adı verilen evler genelde müstakil ve bahçeli bizim villa olarak adlandırdığımız evlerdir. ‘Townhouse’ evler ise 3-4 evin bitişik olduğu yine müstakil görünümlü evler için kullanılmaktadır. ‘Bachelor’ denilen evler de 1 + 0 stüdyo şeklinde ki evler için kullanılan isimdir. ‘Basement’ de bodrum kat evler için kullanılır ki bu öğrenci olarak gelen kişiler için oldukça tercih edilen bir seçenektir. Genelde beyaz eşya kiraya dahil olabilir ve hatta bazı evler de faturalar da kiraya dahil edilebilir. Eğer apartman dairesi kiralayacaksanız apartmanda çamaşır makinesi olup olmayacağı kira sözleşmesine göre değişebilir. Sorun olarak bahsedilebilecek konulardan biriyse evlerin genelde ahşaptan yapılmasından kaynaklı olarak ‘bed bug’ denilen bizim bildiğimiz ismi ile tahta kurusu böceğinin yoğun şekilde evlerde bulunması olabilir. Bu yüzden kiralayacağınız evi seçerken ince eleyip sık dokumakta fayda vardır.

Kanada’da Ev Kiralamak Ve Kira Fiyatları

Ev sahipleri sizle mülakat yapabilir ya da belge isteyebilirler. Banka hesabı, sabit gelir düzeyi, kredi puanı, Kanada’da yaşayan referans birini göstermek gibi konular oldukça önemlidir.Kiracılar için bulunan haklar sonsuz kadar uzundur. Bütün tamirat ev sahibine aittir ve eve yangın alarmı taktırmak zorundalardır. Hatta apartmanda yaşıyorsanız asansör sorunundan bile sorumlu tutulabilir. Bütün bu haklar sayesinde mahkemeler tarafından oldukça katı kurallar ile korunursunuz. 750-1000$’a Kanada’da ev tutabilirsiniz ki bu oldukça tercih edilen fiyat aralıklarındandır. Kiralık 1 oda tercih ediyorsanız ödeyeceğiniz tutar 1300-1600$ arasında değişir. Tutacağınız evin şehir merkezine yakın olup olmaması, evin eski veya yeni olması gibi sebepler ile bu fiyatlar değişiklik gösterebilir.

Kanadaya yerleşmek

Kanada’ya Yerleşmek

Kanada’da İş İmkanları ve Maaş

Kanada’da çalışmak için orta seviye, bazı işler de ise ileri seviye de İngilizce bilmeniz gerekmektedir. Kanada da yüksek maaş alabileceğiniz meslekleri sıralamak gerekirse bunlar;

Doktorluk, hemşirelik, orman müdürlüğü, avukatlık, halkla ilişkiler yöneticisi, satış danışmalığı (lüks sektörlerde), iş geliştirme müdürleri, şantiye şefleri, proje ve inşaat mühendisleri, havacılık ve uzay mühendisleri, muhasebeciler, bilgisayar yazılım mühendisleri, tır kamyon şöförleri, su altı kaynakçılığı, eczacılık, psikolog, pilot… Fakat bu mesleklerden herhangi birine sahip olsanız da kanada ya geldiğiniz de yine belli sertifikalar almalı ve belli süreçlerden geçmeniz gerekecektir. Kanada’da ücretler günlükten öte saatlik olarak hesaplanmaktadır. Kanada asgari saatlik ücret 11$’dır.

Kanada’da Genel Masraflar

1-) Kanada’da Ev Faturaları ; Kanada’da su, elektrik, ısınma gibi bağlantılarda sıkıntı yaşamanız nadir rastalanan durumlardandır. Ayrıca fiyat olarak da Avrupa’ya göre oldukça ucuzdur. Bir apartman dairesinde elektrik için ortalama olarak 50-60$ ödeyebilirsiniz. Fakat su için bir ücret ödemezsiniz çünkü su Kanada’da ücretsizdir. Herkes suyu musluktan içer ve eve damacana ile su siparişi vermeniz mümkün olmaz.

2-) İnternet Fiyatları; Kanada’da internet biraz pahalı olarak düşünülebilir fakat hız olarak Türkiye’ye göre oldukça yüksek olduğu için iyi hizmet alabilirsiniz. Sokağa çıktığınızda ise marketler ve mağazalarda da ücretsiz kablosuz internet hizmetinden yararlabilirsiniz.

3-) Sim Kart Edinmek; Kanada’da sim kart alma konusunda ise birçok şirket seçeneğiniz mevcut. Bir örnek vermek gerekirse 5 GB internet, Kanada içi ücretsiz dakika ve sms almak isterseniz ödeyeceğiniz ücret yaklaşık 60$’dan fazla olmayacaktır. Tabi ki bu fiyatlar da sizin yaşam şeklinize ve tercihlerinize göre değişiklik gösterecektir.

3-) Ulaşım Fiyatları; Kanada’da toplu taşıma seçenekleri için (otobüs, metro ve tramvay) verilen aylık ulaşım kartı öğrenciler için yaklaşık 112$2dır. Haftalık bilet ise 30-40$ civarında olmaktadır. Diğer şehirler ve küçük kasabalardaki ücretler değişiklik gösterebilmektedir. Aylık ya da haftalık kart edinmek ulaşım konusunda daha az ücretler ödenemize yardımcı olacaktır.

Kanada’da Sağlık Hizmetleri

Kanada’da aile hekimliği sistemi vardır ve Kanada’ya ilk geldiğinizde hemen bir aile hekimi edinmeniz sizin faydanıza olacaktır. Eğer sağlık sigortanız yoksa ücretler çok pahalı olabilir.

Kanada’da sağlık sisteminin oturmuş olması tercih edilebilir olması için iyi bir sebep olarak gösterilebilir çünkü Kanada’da sağlık alanı tamamen eşitlik ilkesine dayalıdır. Kanada’da oturma izni olanların sağlık sigortası yaptırması zorunludur. Hastaneler size ücretsiz şekilde bakmakla yükümlüdür. Para ödemeniz gereken tek yer hastanede bir oda almanız gerektiğinde olur. Dezavantajı ise hastanede ki acil bölümleri ücretsiz tedavi seçeneği dolayısıyla oldukça kalabalıktır ve saatlerce sıra beklemeniz gerekebilir.Kanada’da belli ilaçlar dışında ki ilaçlar reçeteli olarak verilmektedir. Bu ilaçları eczaneden almak yerine internetten de sipariş verme olanağınız vardır.

Suç oranı düşük, yaşam standartları yüksek ve eşsiz doğası denildiğinde ilk akla gelen Kanada’da kaliteli ve ekonomik bir dil eğitimi almak istiyorsanız doğru adrestesiniz. Okyanus Yurtdışı Eğitim ile Kanada’ya üniversite eğitimi almaya gidebilir, hem çalışıp hem dil öğrenmenin yanında farklı kültürleri tanıyarak hayata bir adım önde başlayabilirsiniz. Dünya çapında kariyer fırsatı yakalamak ve İngilizceyi yerinde öğrenerek kariyerinize yön vermek istiyorsanız bizimle iletişime geçin.

Hemen Başvur!

×

Merhaba!

Destek talep etmek için eğitim danışmanlarımızdan birine tıklayın lütfen.

× Eğitim Danışmanı