2024 PASAPORT ÜCRETLERİ
Pasaportlar ülke dışına çıkarken sınırdaki güvenlik güçlerine ibraz etmemiz gereken evraklardan biridir. Bu pasaportlar yurt dışında sizleri temsil eden kimlikler olarak işlev görürler. Pasaportların birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; diplomatik pasaport, hususi pasaport, hizmet damgalı pasaport ve umuma mahsus pasaportlardır. Bu pasaportların sahip oldukları özellikler birbirinden farklı olmaktadır. Peki, 2024 pasaport ücretleri yeni zamlarla beraber ne kadar oldu?
2024 yılı PASAPORT VE HARÇ ÜCRETLERİ ne kadar oldu?
Her yıl Maliye Bakanlığı tarafından güncellenen pasaport ve harç bedelleri resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe girer. 2010 tarihinden bu yana pasaport almak isteyenler pasaport defter bedeli ve e-pasaport harç bedeli adları altında maliye bakanlığının anlaşmalı oldukları bankalara ya da bulundukları yerlerdeki defterdarlıkların veznelerine ödemelerini yaparlar.
2024 pasaport ücretleri geçen yılla kıyaslandığında yaklaşık %60 bir artış gösterdi.
2024 YILI PASAPORT ÜCRET TABLOSU
Süre | Harç | Defter | Toplam |
6 Ay | 1.639,30TL | 790,00TL | 2.429,30TL |
1 Yıl | 2.396,60TL | 790,00TL | 3.186,30TL |
2 Yıl | 3.912,60TL | 790,00TL | 4.702,30TL |
3 Yıl | 5.558,30TL | 790,00TL | 6.348,30TL |
4-10 Yıl | 7.833,00TL | 790,00TL | 8.623,30TL |
Pasaport ücretleri, seyahat etmek isteyen kişiler için önemli bir faktördür. 2024 yılında pasaport almak isteyenler için belirlenen ücretler, farklı süreler için değişiklik göstermektedir. Aşağıda, 2024 pasaport ücretleri hakkında detaylı bilgileri bulabilirsiniz.
6 aylık bir pasaport almayı düşünüyorsanız, harç olarak 1.639,30TL TL ödemeniz gerekmektedir. Ayrıca defter ücreti olarak 790,00 TL ekleyerek, toplamda 2.429,30 TL ödeme yapmanız gerekmektedir.
1 yıllık bir pasaport için harç bedeli 2.396,60 TL’dir. Defter ücreti olarak yine 790,00 TL eklenerek, toplamda 3.186,30 TL ödeme yapmanız gerekmektedir.
Eğer 2 yıllık bir pasaport almak isterseniz, harç olarak 3.912,60TL ödemeniz gerekmektedir. Defter ücreti olarak ise yine 90,00 TL eklenerek, toplamda 4.702,30TL ödeme yapmanız gerekmektedir.
3 yıllık bir pasaport almak isteyenler için harç bedeli 5.558,30TL’dir. Defter ücreti olarak 790,00 TL eklenerek, toplamda 6.348,30TL ödeme yapmanız gerekmektedir.
Eğer 3 yıldan daha uzun bir süreli 10.yıllık pasaport almayı düşünüyorsanız, harç olarak 7.833,00TL ödemeniz gerekmektedir. Defter ücreti olarak yine 790,00 TL eklenerek, toplamda 8.623,30 TL ödeme yapmanız gerekmektedir.
2024 yılında pasaport ücretleri, sürelerine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu ücretleri göz önünde bulundurarak, seyahat planlarınızı yapabilir ve gerekli ödemeleri gerçekleştirebilirsiniz.
Pasaport Basvurusu Nasıl Yapılır?
“Pasaport başvurusu nasıl yapılır? ” konusunda endişeleriniz varsa bunları bir kenara bırakmalısınız. Gelişen teknoloji ile birlikte artık randevulu sistem ile birkaç adımda kolayca pasaport alabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler ise şunlardır:
Pasaport başvurusunun şahsen yapılması zorunludur. Bunun için yaş sınırı yoktur. 18 yaşından küçük olunsa dahi pasaport sahibi başvuruyu şahsen yapmalıdır. Pasaport harçlarını ve defter bedellerini online olarak, anlaşmalı bankalardan ya da defterdarlıklardan yatırabilirsiniz. Daha sonrasında ise isterseniz ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezini arayarak ya da randevu.nvi.gov.tr adresine giriş yaparak randevunuzu almalısınız.
2018 yılından bu yana pasaport başvuruları nüfus müdürlüklerine yapıldığı için randevu tarihinizde ve saatinizde bulunduğunuz il ya da ilçede bulunan nüfus müdürlüklerine 2 adet biometrik fotoğrafınız ve kimliğiniz ile birlikte gitmelisiniz. Nüfus müdürlüklerinde öncelikle biometrik veri işlemleriniz tamamlanır. Sonrasında ise sizden fotoğraflarınız ve imzanız istenerek işleminiz tamamlanır.
Pasaport İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Pasaport almak için gereken evrak sayısı oldukça az ve ulaşılması kolaydır. Pasaport almak için sahip olmanız gereken ilk evrak son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gereken biometrik fotoğrafınızdır. Eğer son 6 ay içerisinde ehliyet ya da kimlik kartınız için fotoğraf verdiyseniz fotoğraf vermenize tekrar vermek zorunda değilsiniz. Diğer gerekli olan evrak ise nüfus cüzdanınızdır. Pasaport harç ve cüzdan bedeli makbuzunu da ibraz etmeniz gerekmektedir.
Eğer eski bir pasaporttunuz var ise yenisini alırken bunu iade etmelisiniz. Eğer pasaportunuzu harçsız almak isterseniz ve öğrenci iseniz öğrenci belgenizi de ibraz etme zorunluluğunuz vardır. Son olarak kısıtlılar ve ergin olmayanlar için gerekli olan muvafakat belgesi de ibraz edilmelidir.
Pasaport Kaç Günde Çıkar?
Pasaport başvurularının cevaplanması belgelerinde bir eksiklik olmaması durumunda beş ila yedi gün içerisinde cevaplanıyor. Eğer yoğun bir dönemde pasaport başvurunuzu yapmadıysanız pasaport kişiselleştirme işlemleriniz aynı gün içerisinde sonlanmaktadır. Ayrıca pasaportunuz başvurunuz sırasında belirttiğiniz adrese posta yolu ile teslim edilir. Pasaportunuzu sizin haricinizde birinin almasını istiyorsanız bunu başvurunuz sırasında belirtmelisiniz.
Yurt Dışında Eğitim Almak İçin Ne Kadar Süreli Pasaport Almalıyım?
Yurtdışı eğitim için alacağınız pasaportunuz ve öğrenci vizesi sürelerini alacağınız eğitimin süresi belirlemektedir. Genel olarak 1 yıl ila 10 yıl arasında değişen sürelerdeki pasaportlar tercih edilmektedir.
Pasaport Süreleri
Pasaport süreleri ziyaret edeceğiniz ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Pasaport süreleri 6 ay olan ülkeler şunlardır; ABD, Meksika, Kanada, Hindistan, Suudi Arabistan, İngiltere, Romanya, Sırbistan, Angola, Arjantin, Bangladeş, Beyaz Rusya gibi ülkelerdir. Pasaport süreleri 3 ay olan ülkeler arasında ise Yunanistan, Slovakya, Polonya, Letonya, Kıbrıs Rum kesimi, İzlanda, İsveç, İsviçre, İspanya, Hollanda, Almanya, Avusturya gibi ülkeler bulunmaktadır. Bazı ülkeler de ise pasaport süreleri ile vize süreleri eşittir. Bu ülkeler is şunlardır: Çin halk cumhuriyeti, Kongo, kuzey Kore, Küba, Maldiv adaları, Pakistan ve Orta Afrika Cumhuriyeti’dir.
Pasaport Çeşitleri nelerdir?
Umuma mahsus pasaportlar bordo renkli pasaportlardır ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşların kullanımı içindir. Bu pasaportlar ülke içerisinde nüfus müdürlüklerinden ülke dışında ise bulunan ülkede ki Türk Konsolosluklarından temin edilmektedir. Bordo pasaportların askeri süreleri 6 aydır. Azami süreleri ise 18 yaşından küçük olan vatandaşlar için 5 yıl 18 yaşından büyük olan vatandaşlar için ise 10 yıldır. Bu pasaportlar aynı zamanda e-pasaport olmaktadır ve içlerinde toplamda 38 sayfa bulunmaktadır. Sahip oldukları vize sayfa sayıları ise 35’dir.
Hususi pasaportların renkleri ise yeşildir ve devlet adamların kullanımı içindir. Yeşil pasaportlara sahip olabilmeniz için TBMM eski üyesi, bakan, birinci, ikinci, ya da üçüncü derecede devlet memuru şartları aranmakta. Ayrıca yeşil pasaport görevleri başında ki belediye başkanları tarafından da kullanılmaktadır. Bu pasaporta sahip olanların çocukları da 25 yaşlarına kadar bu pasaporttan yararlanabilirler.
Hizmet pasaportlarını diğer pasaportlardan ayıran en önemli özellikleri ise sadece görev süresince geçerli olmalarıdır. Gri renkte olan bu pasaportlara sahip olabilmeniz için devlet tarafından görevlendirilmeniz ya da bilimsel ve kültürel sebeplerle görevlendirilen akademisyenlerden olmanız gerekmekte.
Diplomatik pasaportlar ise diplomatlara verilen ve rengi siyah olan pasaportlardır. Bu pasaportlar için harç talep edilmez. Sadece defter bedelleri talep edilir ve diğer pasaport türlerine göre daha çok ülkeye vizesiz giriş yapabilirler.