Enter your keyword

post

TOEFL Sınavı Nedir?

TOEFL Sınavı Nedir?

TOEFL, Amerika ve Kanada üniversiteleri ile yurtdışındaki eğitim kurumlarında kabul edilmekte olan en popüler İngilizce yeterlilik sınavlarından biridir ve TOEFL sınavı nedir? sorusuna yanıt arayan bir çok kişi vardır.

ETS tarafından yürütülen TOEFL’ın tam formu, Yabancı Dil Olarak İngilizce Testidir ve ETS TOEFL sınavı, dört akademik İngilizce becerisini (okuma, dinleme, konuşma ve yazma) kolejler ve üniversitelerdeki sınıflarda kullanıldıkları şekilde ölçer.

ETS, pandemi sırasında TOEFL sınavına evlerinin güvenliğinden girmek isteyen adaylar için TOEFL Home sürümünü başlattığından, TOEFL sınavına girmeye hak kazanan adayları hoş bir sürpriz bekliyor.

TOEFL Sınavı Hakkında

TOEFL sınavı nedir? diye merak ediyorsanız, bu, genellikle üniversite ve dil yeterlilik başvurularında kullanılan bir İngilizce dil becerisi sınavıdır. İngilizcenin anadil olarak konuşulduğu ülkelerdeki eğitim kurumlarına başvuracak öğrencilerin sıklıkla tercih ettiği bu sınav, İngilizce dil becerilerini kapsamlı bir şekilde ölçer.

Ayrıca TOEFL sınavı nedir? sorusuna bir başka açıdan cevap vermek gerekirse; bu sınav, İngilizce dil yeterliliğini belirlemek için okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin birleşik bir değerlendirmesini sağlar. Bu sınavın sonuçları genellikle üniversite başvuruları, vize başvuruları ve çeşitli sertifika programlarına başvurularda dil yeterliliğinin bir göstergesi olarak kullanılır.

Çoğu zaman TOEFL gerekliliklerinden feragat edilebilir, ancak bu tamamen üniversite yetkililerinin takdirine bağlıdır. TOEFL tam formu, Yabancı Dil Olarak İngilizce Testidir ve TOEFL sınavının yürütücü kuruluşu olan ETS (Educational Testing Services) TOEFL sınavından, TOEFL iBT sınavının yürütülmesinden ve sınava giren her kişiye puan kartının gönderilmesinden sorumludur.

TOEFL Sınav Formatları

TOEFL, yani Test of English as a Foreign Language, İngilizce’nin ikinci dil olarak kullanıldığı ortamlarda kişinin İngilizce dil becerisini değerlendiren standart bir testtir. TOEFL, ağırlıklı olarak üniversite ve üst düzey eğitim kurumlarına başvuran, İngilizce’nin ana dili olmayan adaylar tarafından kullanılır. Bu sınavın farklı formatları vardır: TOEFL iBT (Internet-Based Test) ve TOEFL PBT (Paper-Based Test).

  1. TOEFL iBT: Bu sınav, genellikle bilgisayar üzerinden çevrimiçi olarak verilir ve sınavın dört ana bölümü vardır: Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma. Her bölüm 30 puanla değerlendirilir ve maksimum puan 120’dir.
    • Okuma Bölümü: Bu bölümde, katılımcıların akademik metinleri anlama yeteneği ölçülür. Genellikle 3-4 pasaj ve her pasaj için 10 soru olacak şekilde toplam 60-80 dakika sürer.
    • Dinleme Bölümü: Bu bölümde, katılımcıların İngilizce dilinde konuşulanları anlama yeteneği ölçülür. Genellikle 6-9 pasaj ve her pasaj için 5-6 soru içerir. Bu bölüm genellikle 60-90 dakika sürer.
    • Konuşma Bölümü: Bu bölümde, katılımcıların etkin bir şekilde İngilizce konuşabilme yetenekleri ölçülür. Genellikle 4 görev içerir ve 17 dakika sürer.
    • Yazma Bölümü: Bu bölümde, katılımcıların İngilizce dilinde etkin bir şekilde yazabilme yetenekleri ölçülür. Genellikle 2 görev içerir ve 50 dakika sürer.
  2. TOEFL PBT: Bu sınav, iBT’nin sunulmadığı yerlerde kullanılır ve genellikle kağıt üzerinde yapılır. TOEFL PBT, Duyum (Listening), Yapı ve Yazılı İfade (Structure and Written Expression), Okuma Anlama (Reading Comprehension) ve Yazma (Writing) olmak üzere dört bölümden oluşur.
    • Duyum (Listening): Bu bölüm, İngilizce dilinde konuşulanları anlama yeteneğinizi ölçer. Genellikle 30-40 soru içerir ve 30-40 dakika sürer.
    • Yapı ve Yazılı İfade (Structure and Written Expression): Bu bölüm, dil bilgisi ve cümle yapıları üzerinde durur. 15-25 soru içerir ve 20-25 dakika sürer.
    • Okuma Anlama (Reading Comprehension): İngilizce metinleri anlama yeteneğinizi ölçer. 44-55 soru içerir ve 55-60 dakika sürer.
    • Yazma (Writing): Bir konuyu yazılı olarak tartışmanızı içerir. 1 görev içerir ve 30 dakika sürer.

Her iki format da genellikle İngilizce dil becerilerini ölçerken akademik bir ortamı simüle eder.

Neden TOEFL Sınavına Girmelisiniz?

  1. Yurtdışında Eğitim: Çoğu İngilizce konuşulan ülkedeki üniversite ve yükseköğretim kurumu, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki okullar, TOEFL sınav sonuçlarını kabul eder. İngilizce’nin ikinci dil olduğu öğrenciler için, TOEFL genellikle kabul sürecinin önemli bir parçasıdır.
  2. Burs ve Programlar: Bazı burslar, stajlar veya özel programlar TOEFL sonuçlarını gerektirebilir. Bu durum, özellikle eğitim veya çalışma faaliyetinin İngilizce olarak yürütüldüğü programlar için geçerlidir.
  3. İş İmkanları: Bazı işverenler, İngilizce yeterliliğini belgelemek için TOEFL sonuçlarını kabul eder. Bu özellikle, İngilizce’nin işyerinde ana dil olarak kullanıldığı veya uluslararası bir iş ortamında çok dilli bir kadro arandığı durumlar için geçerli olabilir.
  4. İngilizce Yeterlilik: TOEFL, bir kişinin İngilizce okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerini objektif bir şekilde ölçer. Kişisel veya profesyonel gelişim için İngilizce yeterliliğinizi belgelemeniz gerekiyorsa, TOEFL iyi bir seçenek olabilir.
  5. Vize Başvuruları: Bazı vize başvuruları, başvuranın yeterli İngilizce dil becerisine sahip olduğunu kanıtlamasını gerektirebilir. TOEFL, bu gereksinimi karşılamak için genellikle kabul edilir.
  6. Dil Gelişimini Takip Etme: TOEFL ayrıca İngilizce dil becerilerindeki ilerlemeyi de takip etmek için bir araç olarak kullanılabilir. TOEFL sınavına düzenli olarak girerek, dil becerilerinizdeki gelişmeyi objektif bir şekilde izleyebilirsiniz.

Bu nedenlerden dolayı, TOEFL sınavına girmek birçok durumda önemli ve yararlı olabilir.

TOEFL Sınavı Nedir?

TOEFL Sınavı nedir ve Türleri Nelerdir?

Adaylar, TOEFL sınavının üç formatta yapıldığının farkında olmalıdır. Bunlar;

  • TOEFL iBT (İnternet Tabanlı Test),
  • Kağıt Üzerinde TOEFL Testi
  • TOEFL Home Edition şeklinde sıralanabilir.

TOEFL iBT, sınavın tercih edilen bir modudur ve dünya çapında verilen TOEFL sınavlarının %98’inden fazlasını temsil eder. Kağıt Üzerinden TOEFL Sınavı, öğrenci güvenliği ve pandemi göz önünde bulundurularak yeniden başlatıldı.

Üçüncüsü olan TOEFL Home Edition, TOEFL sınavının tüm süresi boyunca gözetim altında tutulacak bir gözetmen eşliğinde evin güvenliğinden yürütülen TOEFL iBT sınavıdır.

TOEFL iBT Nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi, TOEFL İnternet Tabanlı Sınav (TOEFL iBT), sınavlarına girmek isteyen adaylar için TOEFL sınavının çevrimiçi versiyonudur. Kolaylığı nedeniyle TOEFL’ın tercih edilen ortamıdır ve daha az kaynak kullanır. TOEFL iBT sınav merkezleri, bu TOEFL sınavlarını düzenlemek için ülke genelinde büyük şehirlerde yetkilendirilmiştir.

Kağıt Üzerinde TOEFL Sınavı Nedir?

ETS, TOEFL iBT Kağıt Üzerinde Sınavını belirli ülkelerde yeniden başlattı. Kağıt Üzerindeki TOEFL iBT Sınavı, adayın aynı 4 becerisini test edecek, ancak kağıt üzerinde verilecek ve iki test oturumunda verilecektir.

TOEFL Okuma, Dinleme ve Yazma bölümleri bir sınav merkezinde kağıt üzerinde alınırdı. TOEFL Speaking bölümü, kağıt bölümlerinden sonraki üç gün içinde evde bilgisayarda alınmalı ve bir insan gözetmen tarafından çevrimiçi olarak izlenmelidir.

Kağıt üzerinde TOEFL sınavı, Hindistan da dahil olmak üzere belirli ülkelerde mevcuttur. Konuşma bölümü evde yapıldığından, sınava girenlerin ETS TOEFL sınavına kaydolmadan önce gerekli ortam ve ekipman gereksinimlerine sahip olmaları istenecektir.

TOEFL Kağıt Tabanlı Sınav (PBT) Nedir?

İnternete erişimin zayıf veya sınırlı olduğu alanlarda kullanıma sunulduğunda, TOEFL kağıt tabanlı sınav (PBT) adayların Dinleme, Okuma ve Yazma becerilerini değerlendirir.

TOEFL kağıt tabanlı sınavın (PBT) Dinleme, Okuma ve Yazma olmak üzere yalnızca üç bölümü vardır ve ekipmanın bulunmaması nedeniyle konuşma bölümü yoktur. Ancak, TOEFL kağıt tabanlı sınav (PBT) artık devam etmez. Adaylar, TOEFL kağıt tabanlı sınavı (PBT) Kağıt Üzerindeki TOEFL Sınavı ile karıştırmamalıdır.

TOEFL Kağıt Teslimi sınavı, TOEFL iBT Sınavının çevrimdışı versiyonudur. TOEFL PBT (Kağıt Tabanlı) Sınavı, 11 Nisan 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere artık sunulmamaktadır. Ancak TOEFL PBT puanları, sınav tarihinizden sonraki iki yıl boyunca geçerli kalacaktır.

TOEFL Home Edition Nedir?

ETS, COVID-19’a yanıt olarak, TOEFL iBT sınavının bilgisayar tabanlı formatının daha önce sunulduğu yerler için TOEFL Home Edition’ı başvuru süreçlerinin bir parçası olarak İngilizce sınavına girmesi gereken öğrencilerin rahatlığı için başlattı.

Ancak adayların TOEFL sınavına kayıt yaptırmadan önce ETS tarafından belirlenen sistem ekipmanı gereksinimlerini karşıladıklarından emin olmaları gerekir.

TOEFL Sınavı Uygunluğu

Yurtdışında okumak isteyen öğrencilerin TOEFL sınavına girmeleri gerekir. TOEFL uygunluk kriterleri hakkında dolaşan birçok öğrenci vardır. Adaylar, TOEFL iBT’yi yöneten kuruluş olan ETS’nin TOEFL sınavına girmek adına herhangi bir yaş kriteri ya da eğitim niteliği veya ön koşul belirtmediğini öğrenince rahatlayacaklardır. ETS – TOEFL sınavını yöneten kurum, sınava girmek isteyen adaylar adına herhangi bir TOEFL sınavı yaş sınırı belirtilmemiştir.

ETS, TOEFL sınavının uygunluk kriterlerinin bir etkeni olarak herhangi bir akademik nitelik belirlememiştir. Bununla birlikte, yurtdışındaki üniversitelere kabul süresinin uzatılmasıyla, adayların, TOEFL sınavına girmek için TOEFL uygunluğu olarak ikiye katlanabilecek yüksek öğrenim görmek için yurtdışında yer alan üniversitelere başvurabilmeleri için, ideal olarak, tanınmış bir kuruldan 10+2’lerini geçmiş olmaları gerekir.

TOEFL Kaydı

ETS TOEFL kaydı, telefonla, çevrimiçi olarak, postayla veya TOEFL sınav web sitesinin resmi kılavuzunu ziyaret ederek şahsen yapılabilir. TOEFL sınavına yıl boyunca kayıt yaptırılabilir. Belirli bir TOEFL sınav merkezinden TOEFL sınavına girmeyi tercih eden TOEFL adayları için çeşitli sınav merkezleri mevcuttur. Başvuru formunu doldurmadan önce sınavın yapılacağı yer seçilmelidir.

Lütfen Dikkat: Adaylar sınavdan iki gün öncesine kadar online kayıt yaptırabilirler ancak sınavdan yedi gün önce yapılan kayıtlar için gecikmeli ücret uygulanır.

TOEFL Sınavına Nasıl Başvurulur?

  1. Sınav Tarihini ve Yerini Belirleyin: TOEFL sınavları yıl boyunca düzenlenir, bu nedenle size en uygun tarih ve yerleri bulmalısınız. Sınavın düzenlendiği yerler genellikle üniversite kampüsleri ve test merkezleridir. Tarih ve yer seçeneklerini ETS’nin (Educational Testing Service) resmi TOEFL web sitesinde bulabilirsiniz.
  2. ETS Hesabı Oluşturun: Sınav başvurunuzu online olarak yapmanız gerekecektir. Bunun için ETS’nin resmi web sitesinden bir hesap oluşturmalısınız.
  3. Sınav Başvurunuzu Yapın: Oluşturduğunuz ETS hesabınızdan giriş yaptıktan sonra, TOEFL sınavına başvurabilirsiniz. Bu süreçte sizden kişisel bilgilerinizi girmeniz istenecektir.
  4. Ödeme Yapın: TOEFL sınav ücretini online olarak ödemeniz gerekmektedir. Ödeme genellikle kredi kartı ile yapılabilmektedir. Ücret, sınavın hangi ülkede alındığına bağlı olarak değişebilir, bu nedenle en güncel bilgileri ETS’nin resmi web sitesinden kontrol etmeniz önemlidir.
  5. Onay Alın: Başvurunuz tamamlandıktan ve ödeme yapıldıktan sonra, sınav onayınızı e-posta yoluyla alacaksınız. Bu onay, sınav tarihinizi, saatinizi ve yerinizi içerir. Ayrıca sınav günü yanınızda bulundurmanız gereken belgeler ve kurallar hakkında bilgi de içerecektir.

TOEFL sınavına başvuru süreci genellikle bu adımları içerir. Ancak her zaman en güncel ve doğru bilgileri almak için resmi TOEFL web sitesini kontrol etmekte fayda vardır

Posta Yoluyla TOEFL Kaydı

Adayların kayıt formunu indirmeleri ve yazdırmaları gerekir. Ardından formu doldurun. Adınızı, sınav günü yanınızda getireceğiniz kimlikte göründüğü gibi yazın. Formu ödemenizle birlikte formdaki adrese veya yukarıda belirtilen Gurgaon merkez adresine gönderin. Formlar, sınav tarihinizden en az dört hafta önce alınmış olmalıdır.

TOEFL Ana Sayfa Sürümü

TOEFL iBT Home Edition – TOEFL sınavının yönetici organı ETS, TOEFL iBT sınavını yurtdışında okumak için TOEFL sınavına girmek isteyen öğrenciler için mümkün olduğunca erişilebilir hale getirmek için her yolu deniyor.

Devam eden pandemi, COVID-19 ve uygulanan yerel kısıtlamalar nedeniyle, TOEFL sınav merkezleri düşük kapasitelerle çalışır veya geçici olarak kapatılmıştır. Bu nedenle, TOEFL sınavlarına girmek isteyen öğrenciler TOEFL Sınavına girmekte zorlanırlar.

Krize yanıt olarak ETS, TOEFL iBT Sınavının bilgisayar tabanlı formatının daha önce yurtdışında okumak isteyen öğrencilerin rahatlığı için mevcut olduğu yerler için TOEFL Home Edition’ı başlattı. Ancak adayların kayıt için ETS tarafından belirlenen sistem ekipmanı gereksinimlerini karşıladıklarından emin olmaları gerekir.

TOEFL Sınav Kalıbı

TOEFL kalıbı toplam puanla birlikte Okuma, Dinleme, Konuşma ve Yazma olmak üzere dört bölüme ayrılmıştır. TOEFL örnek sınavlarına ne kadar çok çalışırsanız puanlarınızın o kadar iyi olacağını söylemeye gerek yoktur.

Her bölümün puan aralığı 0-30, toplam puan aralığı ise 0-120’dir. Puanlar, sınav tarihinden altı gün sonra çevrimiçi olarak yayınlanacaktır. ETS, doğrudan öğrencinin seçtiği kurumlara en fazla dört resmi puan raporu gönderir.

Öğrenciler için TOEFL iBT müfredatı okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini içerir. TOEFL yazma müfredatı, TOEFL okuma müfredatı, TOEFL dinleme müfredatı ve TOEFL konuşma müfredatını kapsayan TOEFL sınav formatı gibi seçenekler söz konusudur.

TOEFL Puanları

TOEFL sınavınızı tamamladıktan sonra, TOEFL sonuçları için fazla beklemeniz gerekmez. Sınava girenler resmi olmayan Okuma ve Dinleme puanlarını sınavın sonunda görebilirler. Resmi TOEFL puanlarınız çevrimiçi olarak açıklandığında, bununla ilgili bir e-posta bildirimi alacaksınız. TOEFL iBT hesabınıza giriş yapın ve puanlar seçeneğine tıklayın.

TOEFL toplam puanı, sınav tarihinden yaklaşık altı gün sonra size sunulacak ve TOEFL Home Edition’ı tercih eden sınav katılımcıları, sonuçlarını sınav gününden 6-10 gün sonra alacaklardır. Aday, sınava girmeden önce puan raporunun basılı bir kopyasını talep etmişse, sınav tarihinden itibaren 11 gün içinde postayla gönderilir.

Teslimat süreleri yerel posta hizmetlerine tabi olacaktır. TOEFL puanlarını hesaplamak için hem insan puanlayıcı faktörleri hem de otomatik puanlama imkanları kullanılır. Bu, adayın yeteneğinin eksiksiz ve doğru bir resmini sunmak için yapılır. Otomatik puanlama yöntemi tarafsız olma avantajına sahipken, dilin ve içeriğin etkinliğini ölçmez.
Bu yazımızda TOEFL sınavı nedir sorusuna ayrıntılı bir yanıt verdik. IELTS sınavı nedir konusu hakkında daha fazla bilgiyi ise diğer bir yazımızda bulabilirsiniz.

Hemen Başvur!

×

Merhaba!

Destek talep etmek için eğitim danışmanlarımızdan birine tıklayın lütfen.

× Vize & Eğitim Danışmanı